mandag den 8. marts 2021

Overraskelses bog / Anmeldelse: Skammerens Datter #1. - Luksusudgave.

Skammeren.

Titel: Skammerens Datter #1.

Forfatter: Lene Kaarberbøl. 

Forlaget: Høst & Søn. (Gyldendal.)

Udgivet: 11/09-2020. 

Antal sider: 247. 

Antal stjerner: 4/5. 

Bogen er modtaget af forlaget,
så mange tak til dem! 

Dina.

Det er ikke med vilje, at Dina er havnet i Dunarks Dragegård. 
Hun har ikke spor lyst til at spille helt. 
Faktisk er det hendes højeste ønske at være en ganske almindelig pige og måske få nogle ganske almindelige venner. 
Men det går ikke, når man er Skammerens datter og har øjne, ingen almindelige mennesker tør se ind i.




Skammerens datter er en serie jeg har læst den del gange nu, men jeg måtte altså lige genlæse den første bog igen nu hvor Gyldendal var så søde at sende mig luksusudgaven som overraskelse. 
Derfor skal den da altså også lige have en kort anmeldelse! 

Da jeg begyndte på bogen var det ret lang tid siden jeg sidst havde læst den, og mange detaljer var sådan set glemt. Det gjorde altså også bare læseoplevelsen det mere spændende. 
Jeg blev hurtigt fanget af Dina igen, og selvfølgelig handlingen, og jeg kunne slet ikke stoppe med at læse før jeg havde vendt sidste side! 
Dina er en skøn pige, nogle gange virker hun utroligt moden og voksen af hendes alder, men man kan også tydeligt flere gange mærke hun kun er 10 år. 
Dina er også en meget ensom pige, hun har ikke rigtigt nogle venner, for ingen vil være sammen med hende når de ikke kan kigge hende i øjnene uden at føle konstant skam. Jeg føler virkelig med hende hver gang jeg læser denne bog.
Dina kommer ud for en del ting i denne bog, og jeg må indrømme jeg er lige imponeret over hvor godt hun klare den i så ung en alder. Ingen i så ung en alder burde skulle gå igennem det som Dina bliver udsat for..
Igennem bogen følger vi kun Dinas synsvinkel, hvilket passede mig meget fint, det er trods alt hendes historie. 
Vi møder dog også Nico, en plaget mand der er blevet beskyldt for en forbrydelse som han ikke har gjort, og det bliver Dina hurtigt blandet ind i. 
Igennem bogen her støder vi også på drager, og lige meget hvor mange gange jeg læser de her bøger så bliver jeg altid overrasket over hvor godt de her drager er beskrevet, og hvor ægte de føles. 
De ulækre og skræmmende, men gør virkelig noget for fortællingen, og trods jeg ikke er vildt stor fan af dem, tror jeg slet ikke fortællingen ville have været det samme uden. 

Sproget i bogen er let og forståeligt. Trods bogen foregår i et gammel dags miljø, vil jeg ikke sige jeg oplevede vildt stor sprog forandring, men nok til jeg kunne leve mig ind i omgivelserne og universet uden problemer. 
Jeg kan huske jeg læste denne her første gang i 5 eller 6 klasse, og husker jeg havde okay let ved sproget, så jeg vil sige den godt kunne være god til træning af læsning for de lidt yngre læsere, måske 11-12+ alderen. 
Forfatter Lene er super god til at beskrive med massere af detaljer, så jeg havde let ved bare at forestille mig alle omgivelserne, men også handlingerne og hvordan de forskellige karakterer vi møder så ud. 
Hun har samtidig også være super god til at gøre alle karaktererne spændende og levende. Der var ikke en vi møder under vejs som bare trådte i baggrunden og virkede som ligegyldige bipersoner. Alle virkede relevante for fortællingen. 
Og så der illustrationerne i denne udgave! Hold nu helt fast nogle smukke illustrationer, jeg kunne slet ikke få nok af dem! Jeg tog mig selv i flere gange bare at sidde og beundre hvor smukke og detaljerede de var. De gjorde altså virkelig noget godt for fortællingen. Og jeg vil endnu engang sige det kunne måske også være med til at gøre læsningen for de yngre læsere mere spændende og øvende. 

Dette var altså både en fantastisk genlæsning af en velskrevet og spændende fortælling, men også bare en bog fuld af utroligt smukke illustrationer som gør læsningen og universet endnu mere levende, jeg håber virkelig der måske kommer en illustreret udgave til hver bog i serien! 






Bogen er modtaget som overraskelse af forlaget til anmeldelse, og er blevet anmeldt efter egne meninger og holdninger til bogen. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar