søndag den 13. august 2023

Anmeldereksemplar: Shamanens hemmelighed.

Shamaner. 

Titel: Shamanens hemmelighed. 

Forfatter: Kristine Camille Sommer. 

Forlaget: Wadskjær forlag. 

Udgivet: 10/02-2023. 

Antal sider: 416.

Antal stjerner: 2,5/5. 

Bogen er modtaget af forfatteren. 
Så mange tak til Kristine. 



Shamanens hemmelighed. 

4500 år før vores tidsregning. Om få dage afholdes årets største forårsfest med ritualer, ofringer og sanseløs fest under fuldmånens første stråler. Andrak har levet hele sit liv isoleret som nomade med sin mor, der er shaman. Nu er de på vej til festpladsen, og hans egen indvielse som shaman kommer nærmere. Det er hans skæbne. Men Andrak bærer på en stor hemmelighed. Inderst inde drømmer han om at leve et helt almindeligt liv på en af de mange bopladser. Et liv med familier, mandefællesskaber – og piger. 

Da fremmede begynder at hærge og plyndre bopladser i deres område, må Andrak og hans mor flygte. Det vender op og ned på deres liv, og pludselig får Andrak helt nye muligheder. Hvis han kan skjule sin hemmelighed... 

En roman om løgn, hemmeligheder, mystik og kærlighed. Og om at finde ud af, hvem man er. 

Uddrag fra bogen: ”Hvad ser du?” spørger den blinde mand og rækker hånden ud for at mærke. ”Jeg ved det ikke endnu, noget mørkt.” Hun lader ham ikke mærke på noget. Folk begynder at mumle uroligt om den mørke klump. Min mor skærer i den, og alle skriger, da blod sprøjter ud af klumpen og rammer min mor lige i ansigtet. ”Dødens tegn, dødens tegn!” råber en, og folk begynder at trække sig skrigende væk.




Før jeg begyndte på bogen her, havde jeg haft den liggende på hylden et par måneder, nysgerrig på hvad denne fine bog indeholdte, og om den ville matche sin mystiske forside. 
Nu har jeg så endelig fået læst den, og jeg må sige da jeg vendte sidste side, sad jeg med meget blandede følelser omkring den. 
Som sådan synes jeg ikke det var en dårlig bog, den havde sine gode kvaliteter, som bestemt trak i mig og gjorde jeg læste videre, men desværre var der bare en del detaljer som trak ned i min bedømmelse af bogen. 
Med det sagt så vil jeg dog sige, at den stadig fortjener en anbefaling, specielt til jer læsere som elsker det  historiske, og interesserer sig for kulturen inden for shamanerne. 

Da jeg begyndte på bogen var det første der faldt mig i øjnene den grafiske opsætning af bogen. Teksten var delt meget op i spalter, og det føltes til tider jeg sad lidt med en skriftlig opgave og ikke en bog, da teksten var lidt for opdelt, frem for flydende for øjet. 
Det gjorde jeg desværre i starten havde lidt svært ved at blive helt fanget af teksten. 
I løbet af bogen følger i udelukkende Andraks synsvinkel, hvilket egentlig er helt fint, for det er jo hans fortælling. Dog kunne det godt blive lidt langtrukkent til tider, da meget af bogen også er hans observationer og tanker. 
Andrak vandrer fra boplads til boplads med sin shamanmor, hvor han bliver oplært i kunsten, til den dag han selv skal ud i sit eget område på egen hånd. Så meget af tiden er det også kun de to. Her kunne jeg måske godt have brugt lidt mere dialog mellem de to parter, da det blev meget refleksioner og observationer vi fik. Hvilket desværre blev lidt langtrukkent. 
Derimod blev jeg virkelig fanget af scenerne, hvor vi oplever Andrak i omgivelser med andre parter end sin mor. Her livede han virkelig op, og blev lidt mere interessant at følge, han blev mere nysgerrig og spørgende, hvilket jeg virkelig elskede. Derimod var han mut og meget tavs i sin mors omgivelser. 
Selve handlingen og plottet var det der trak op i min bedømmelse af bogen. 
Forfatteren har nemlig fat i et virkelig medrivende plot. Jeg nød at høre om shamanerne, om den her løsrivelse og frigørelse som Andrak gennemgår, samtidig med der pludselig begynder at komme fremmede til, som gør deres områder usikre og farlige for Andrak og de andre. 
Alt dette lød spændende, og jeg blev da også et par gange under læsningen virkelig fanget. Min yndlings del af bogen her må nok være de sidste 100-150 sider. Her oplever vi en bestemt udvikling af Andraks personlighed, og spændingen begyndte virkelig at stige, og konceptet med de fremmede blev en større del. 
Bogen sluttede dog lidt brat synes jeg, og her må jeg sige jeg så egentlig håber der kommer en fortsættelse, som arbejder videre på dette mysterie med de fremmede og hvem de er, for så kunne jeg bestemt godt være interesseret i at læse videre på serien. 
Med det sagt så er bogen jo lidt over 400 sider lang, og den blev desværre lidt langtrukken gennem de første 200-250 sider. Der ville jeg næsten have ønsket at der var kortet 100 sider af, eller at delen med de fremmede og Andraks udvikling var startet lidt tidligere, så havde det måske ikke føltes som om man læste det samme flere gange gennem Andraks refleksioner. 

Sproget er som sådan meget fint, men jeg kunne nu godt have søgt et lidt ældre sprog, da det jo er en bog der foregår i stenalderen. Hvis vi dog ser bort fra det, så det let, og mange læsere vil af den grund kunne følge nemt med i handlingen, så det er på en måde også et plus for den mindre stærke læsere, eller den yngre læser. 
Gennem bogen bruger forfatteren også et fint billedsprog, der gjorde det let at leve sig ind i handlingen og forestille sig alt fra omgivelserne til karaktererne vi støder på. 
Derimod synes jeg godt der kunne være lagt lidt mere fylde i nogle af bipersonerne. Bl.a. nogle af de shamaner vi mødte tidligt i bogen, de kunne til tider godt virke lidt flade, som om de bare var en del af Andraks baggrund. Så der håber jeg på lidt mere fylde og energi, hvis der kommer en fortsættelse. 
Men som sagt vil jeg til slut huske på dette jo kun er mine observationer og tanker omkring bogen, og at jeg jo ikke synes det var en dårlig bog, der kunne nok bare godt have været arbejdet lidt mere på den før udgivelse. Og så synes jeg bestemt også den fortjener en anbefaling! 













Bogen er tilsendt af forfatteren til anmeldelse, og er blevet anmeldt efter egne meninger og holdninger. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar