lørdag den 29. oktober 2022

Anmeldereksemplar: Gaslighting.

Gaslighting. 

Titel: Gaslighting. 

Forfatter: Mette Sandahl. 

Forlaget: Brændpunkt. 

Udgivet: 20/10-2022. 

Antal sider: 260. 

Antal stjerner: 4/5.

Bogen er tilsendt af forfatteren,
så mange tak til hende! 


Gaslighting. 

GASLIGHTING er en fortælling om, hvordan den unge Leah falder pladask for den charmerende og karismatiske Neo. Han er spændende og ikke som de andre fyre, hun har kendt. Han overøser hende med opmærksomhed og kærlighedserklæringer i den første tid, og inden hun får set sig om, er de flyttet sammen og stifter familie. Men Neo ændrer adfærd, først i det små, men det tager til, og en dag indser Leah, at hun er ved at miste ikke alene venner og familie, men også sig selv.

Herefter begynder en svær kamp mod en narcissistisk eksmand og et offentligt system, hvor hun hverken føler sig set eller hørt. Er det en kamp, Leah kan vinde?



Gashligting er en bog jeg ikke havde hørt så meget om, før tæt på udgivelsen, og jeg vidste faktisk ikke helt om det var en bog for mig, da det normalt ikke er en genre jeg læser så meget. Dog besluttede jeg mig for at give den en chance, for den lød bestemt interessant, og sikke en bog. 
Den var hård og hjerteskærende, men samtidig også vigtig og godt skrevet. 

Da jeg begyndte på bogen, var det bestemt ikke planen at læse den i et hug, men da jeg ført kom i gang, kunne jeg bare ikke slippe bogen før sidste side var vendt. Jeg måtte bare vide hvordan det ville ende for Leah og hendes små piger. 
Bogen handler om hvordan Leah falder pladask for den charmerende fyr Neo efter en bytur. Han er sød, sjov, charmerende og så overøser han hende med opmærksomhed. Han er ikke som andre hun har mødt, og enden hun ser sig om opbygger hun en familie med ham. 
Med tiden begynder han dog at ændre adfærd, han bliver grovere og utroligt ubehagelig. Til sidst bliver det for meget, og hun siger stop. 
Det stopper dog bare ikke der, for de har trods alt to børn sammen, og kampen om forældremyndigheden begynder. Hans rigtige sider begynder at vise sig, men kun over for Leah, det offentlige kan ikke se problemet, her ser de bare en charmerende god far, som vil sine børn det bedste. 
Bogen her er ret god bygget op. Vi springer lidt mellem fortiden og nutiden, så vi får Leah og Neos begyndelse at se, og får en forståelse for hvad det er hun så i ham dengang de mødte hinanden. 
Det er dog gjort tydeligt hvornår vi er i hvilken tid, så det er nemt at holde styr på detaljerne. Trods man møder den charmerende Neo tideligt, var jeg dog lidt skeptisk omkring ham allerede fra start af, for der var noget lusket over ham, med det sagt kunne jeg da godt se alt det som Leah faldt for.
Handlingen er utroligt hård, men den er også realistisk, for det er desværre noget der sker i virkeligheden. Der er desværre flere og flere tilfælde der dukker op, hvor kvinden eller manden møder en charmerende partner, som de falder hårdt for, men viser sig at være en helt anden, end den man lige lærte at kende i starten. 
Her ser vi et tilfælde af at en ung kvinde falder for en fyr der udgiver sig for noget han ikke er, og formår at snyde hende gennem mange år, og samtidig efter en skilsmisse plager hende. Dette kan dog også ske for modsatte køn, at de møder sådan en. Det trist, og ubehageligt, men realiteten at det kan ske, derfor er det også vigtigt at snakke om det. Så stort plus til forfatteren, for at tage emnet op, og behandle det med sådan en respekt. 

Sproget er let, men der står en del på siderne så læsningen kan nok godt for nogle føles lidt langsom. Handlingen er dog også med til at gøre læsningen det hurtigere, da man bliver nysgerrig og håber på en lykkelig slutning. Med det sagt, vil jeg dog anbefale, at i tænker jer om når i tager fat i bogen, for der er hårde scener med, som kan rippe op i fortid, hvis man personligt har kendskab med emnet.
I bogen føler vi dog ikke kun Leahs synsvinkel, vi får også en anden undervejs, og et par enkle fra børnene tæt på slutningen. I starten forstod jeg ikke helt hvem den mandlige vinkel var, men tættere på slutningen gav den dog ret god mening. Børnenes kapitler skar virkelig i mit hjerte, og jeg må nok indrømme jeg klemte en tåre eller to på deres vegne, men nu vil jeg ikke spoile for meget. 
I forhold til personerne vi møder undervejs, er de vel beskrevet og fyldige, så stor ros til forfatteren for sit persongalleri.
Alt i alt vil jeg sige bogen er godt skrevet, og tager et vigtigt emne op. Det helt bestemt en bog jeg kan anbefale de fleste at give en chance! 








Bogen er tilsendt af forfatteren til anmeldelse og er blevet anmeldt efter egne meninger og holdninger til bogen. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar