torsdag den 21. oktober 2021

Anmeldereksemplar: Sofias portræt.

Sofia & Adam. 

Titel: Sofias portræt.

Forfatter: Mette Frusengaard.

Forlaget: Palatium Books. 

Udgivet: 03/09-2021. 

Antal sider: 313.

Antal stjerner: 2/5.

Bogen er modtaget af forlaget,
så mange tak til dem! 

Sofias portræt. 

Sofia Rogers har succes. Hun har skabt et galleri, som nyder absolut respekt i kunstverdenen. Men hun bærer på en hemmelighed. En mørk fortid i Paris gør, at hun aldrig afviger fra sine principper, og så er hun angst for at blive fotograferet. Eller værre: malet. Hun går aldrig ud med kunstnere og undgår faste forhold. I stedet fylder Sofia sin tilværelse ud med arbejdet, og hun elsker det, hun har opnået.

Adam Villadsens familie består af velhavende advokater og erhvervsledere. Mod sine forældres vilje er han droppet ud af sit jurastudie og forsøger at slå igennem som billedkunstner. At Adam har talent, er hævet over enhver tvivl, men han har svært ved at finde sin personlige udtryksform. Og det gør ikke sagen bedre, at Adam absolut ingen opbakning får fra sin familie. Adam er desillusioneret og på nippet til at opgive drømmen.

De to mødes ved en fernisering. Adam genkender ikke den sky galleriejer, men fascineres af den lidt ældre kvindes udstråling. Sofia har ingen anelse om Adams fremtidsdrømme, men tiltrækkes af den yngre mands ligefremme facon.
Inden længe har de indledt et on-off-forhold. Adams betagelse af Sofia vokser, men han slides op af at hemmeligholde sine ambitioner. I frustration begynder han at male Sofias portræt, der tegner til at blive hans absolutte mesterværk. Sofia vil også Adam, men han er for ung, og hendes fortid står i vejen for et etableret forhold.

Sofia må tage et opgør med sin fortid, og Adam må finde ud af, hvor vigtigt hans gennembrud er. Kan han tillade sig at bruge Sofia som trinbræt til berømmelsen, eller bliver han nødt til at give slip på kærligheden?



ANMELDELSEN KAN INDEHOLDE SMÅ SPOILERS!

Så har jeg fået læst "Sofias portræt." En bog jeg nok havde fået lidt for høje forventninger til, efter at have hørt en masse godt om bogen...
Desværre fald bogens hovedpersoner eller bipersoner ikke i min smag, hvilket var med til at ødelægge læseoplevelsen for mig. Dog havde bogen et interessant plot, som var med til at jeg kunne give den stjerne bedømmelse som den har fået.  
Husk dog når I læser anmeldelsen her, at dette er kun min oplevelse af bogen, og synes i den er god, eller at den fortjener en chance, så læs den endelig! 

Da jeg begyndte på bogen, sad jeg spændt og fuld af forventninger til bogens handling, samt hovedpersoner. 
Jeg havde hørt en masse godt om bogen, som helt klart var med til at jeg glædede mig endnu mere til at læse bogen. Desværre indså jeg meget hurtigt at jeg slet ikke kunne med hovedpersonerne, dog opgav jeg ikke på læsningen, måske ville det jo ændre sig under læsningen. 
Det gjorde det dog ikke...
Lad os starte med Sofia. Jeg havde forventet en sød og omsorgsfuld person, med en traumatisk oplevelse, men i stedet oplevede jeg en ret overfladisk person, som konstant gik op i sit mærketøj og gode smag i malerier. 
Jo, hun var da også lidt omsorgsfuld når det galt hendes veninde Linda, og hendes familie. 
Jeg kunne slet ikke med Sofias personlighed i starten, hun irriterede mig konstant, og gjorde det svært for mig at koncentrere mig om handlingen. Dog kommer hun ud for lidt af en personlig udvikling i løbet af bogen, det var med til at hun blev mere behagelig i mine øjne, men jeg kom aldrig til at synes rigtigt om hende. 
Så er der vores anden hovedperson Adam. Ham kunne jeg heller ikke med, han var utroligt stædig og blind for alt andet end sin kunst og Sofia. Ærligtalt forstod jeg ham aldrig rigtigt. Hans skiftende humør, gjorde at jeg havde svært ved at regne ham ud. Det var desværre bare med til jeg ikke brød mig om ham, og slet ikke kom til det i løbet af bogen. 

Handlingen i bogen var nok det der fangede mig mest under hele læsningen. Det her med kunstneren der hårdt prøver på at bryde igennem og blive succesfuld, og kunstkenderen som ikke ønsker at indlede sig noget med en kunstner, grundet traumatisk oplevelse i fortiden, var vildt spændende. Jeg sad konstant spændt og nysgerrig på at finde ud af hvad den her dybe hemmelighed som Sofia gemte på, var. 
Det var helt klart det der gjorde at jeg bare måtte læse videre i bogen, for jeg måtte bare vide det. 
Sofias omgangskreds i bogen irriterede mig lidt. Som sådan synes jeg det var interessant at se hende begå sig i de finere kredse og med sine veninder. Hun har de her to veninder Linda og Regitze. 
Linda var faktisk den eneste person i hele bogen som jeg kunne lide. Hun var sød, menneskelig og forståelig. Hun lyttede altid til Sofia, og gav hende gode råd, generelt var hun der bare som en god veninde. 
Regitze kunne jeg slet ikke håndtere. Hun var overfladisk og træls at høre på, og så var hun ærligtalt bare ikke en særlig god veninde. 
Nu kommer jeg til at spoile lidt af bogen. På et tidspunkt i bogen, indser Sofia hun bare ikke rigtigt passer ind i omgivelserne ved en middag hjemme ved Regitze, og derefter forsvinder Regitze bare ud af billedet. Det forvirrede mig ærligtalt. Det virkede ikke som om der var nogen afslutning på Sofia og Regitzes venskab, hun forsvandt bare. Det gjorde jeg manglede noget, og det trak også bare lidt ned i min bedømmelse. 

Sproget i bogen var sådan set let nok, men der står en del på siderne som godt kan gøre læsningen lidt langsommere. Men sproget er forståeligt, og jeg er sikker på at de fleste ville kunne følge med og forstå hvad der sker. 
Forfatteren er gavmild med sine detaljer, og er dygtig til at beskrive alt fra omgivelserne, til hvordan karaktererne ser ud, så det var let at forestille sig alt der skete. 
I løbet af bogen møder vi en del personer, og jeg vil sige at det var heldigvis nemt og overskueligt at holde styr på dem alle. Desværre følte jeg at stort set alle bipersonerne var flade, eller for ens. De gjorde mig ikke nysgerrig, eller ivrig efter at finde ud af mere om dem. Det synes jeg var ret trist. 
Så alt i alt vil jeg sige at dette var ikke den bedste læseoplevelse for mig. Jeg vil dog igen gøre jer opmærksomme på at dette er jo selvfølgelig kun min oplevelse af bogen, synes i den lyder spændende, så læs den! Giv den endelig en chance, vi kan jo ikke nødvendigvis alle lide de samme bøger. 









Bogen er tilsendt af forlaget til anmeldelse, og er blevet anmeldt efter egne meninger og holdninger til bogen. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar