torsdag den 15. april 2021

Anmeldereksemplar: Trip.

Trip.

Titel: Trip. 

Forfatter: Helle Kaare Lindberg. 

Forlaget: Facet. 

Udgivet: 23/03-2021. 

Antal sider: 244.

Antal stjerner: 4/5.

Bogen er modtaget af forlaget,
så mange tak til dem! 


Julie. 

Julie går i niende klasse og bor i et lejlighedskompleks med sin mor og sin syge lillebror, Tobias. Familien har svære kår, og der er store sammenstød mellem mor og Julie, der ofte føler sig skubbet til side.
Hun søger tilflugt hos veninden Kat, der bliver vejen ind i et nyt miljø, hvor hash, druk og hårde stoffer er på programmet hver weekend.
Spørgsmålet er bare, hvor meget man kan holde til, og hvor langt man vil gå, når den man er vild med, er en del af gruppen?

“Vi venter hele ugen på fredag. Hele året på sommer. Og hele livet på lykken. Stop med at vente, og start med at leve.” Citat: Ukendt.

Luften er køligere end før, da en stor sky holder solen til fange. 
Hun tager en dyb indånding og tillader sig selv at drømme. 
Om ham. 
Med et smilende hjerte løber hun et godt stykke. I virkeligheden flyver hun. 
Svæver afsted på en lyserød hashsky hele vejen til Havrevænget. 
Bliv nu bare lørdag. Kom nu.



Jeg var ret spændt på at gå i gang med "Trip" både fordi den lød interessant, men også fordi den virkede til at fremvise et ret godt eksempel på hvor nemt det er at tage de forkerte valg for at behage dem omkring en, og det må jeg sige forfatteren Helle har formået at fremvise ret godt med sin bog her. 
Jeg kan rigtig godt lide Helles skrivestil trods den er lidt barsk, og vil helt sikkert gerne læse mere fra hende i fremtiden. 

Da jeg begyndte på bogen, gik der ikke lang tid før jeg bare var fanget af Julie og alle de utroligt dumme valg hun tog. Jeg kunne slet ikke stoppe med at læse før jeg havde vendt sidste side, for jeg måtte bare vide hvordan det hele ville ende for Julie. 
Jeg kunne sådan set godt lide Julie, men hun kunne også irritere mig grænseløst. Gennem bogen tager hun rigtig mange dumme valg, men det ikke uden dårlig samvittighed. Største delen af de valg hun tager ved hun nemlig godt ikke er helt okay, og det heller ikke altid hun har lyst, men presset fra sin veninde Kat gør at hun går over sine egne grænser. 
Jeg tror at hvis ikke Kat var inde i billedet, ville Julie egentlig være en ret sød og fornuftig pige. Hendes sprog er måske ikke det pæneste, men hun virkede egentlig okay sød på nogle punkter, og det var også med til jeg syntes bedre om hende. 
Handlingen i bogen var sådan set ret spændende, men også ret hård. Julies lillebror er syg og lægerne kan ikke finde ud af hvad han fejler, og hendes mor er altid efter hende men aldrig hendes bror. Ærligtalt vil jeg sige der var meget svigt fra Julies mor af, og det knuste lidt mit hjerte på Julies vegne. Ingen forældre burde svigte sit eget barn på den måde bare fordi det andet barn er sygt, men det gjorde Julies mor altså, og det var egentlig også med til at Julie gjorde mere oprør og tog endnu flere dumme valg. 
Julie bliver dog også udsat for en del pres fra sin veninde Kat, bl.a. opfordre Kat flere gange hende til at prøve at tage forskellige stoffer, og Julie føler ikke hun kan sige nej, for så vil Kat bare ignorere hende og ikke være venner. Desværre var det her venskab bare et ret realistisk venskab, for det sker også i virkeligheden, mange unge tager beslutninger på grund af den form for pres. 

Generelt vil jeg sige at Helle har skrevet en realistisk men barsk og vigtig bog om hvor let det er at komme for langt ud når man har usunde venskaber og svigt fra hjemmebanen. 
Sproget er let, men også ret aggressivt, det hvert fald ikke det pæne sprog. Der er en del banden og grimme ord fra Julie og de andre karakterer, men det var en del af deres personlighed så jeg tog det i stiv arm, men jeg var ikke fan af det. 
Helle er super god til at beskrive og bruge masser detaljer så det var let at læne sig tilbage og flyde med fortællingen. Dog sad jeg flere gange næsten på kanten af sengen i spænding og nervøsitet for hvad der ville ske. 
Vi møder jo også lidt forskellige karakterer i løbet af bogen, men jeg følte jeg havde let ved at holde styr på dem. Bipersonerne trådte heller aldrig tilbage eller virkede kedelige. Nogle af dem brød jeg mig ikke om, men de gjorde noget for fortællingen, og virkede relevante. 
Alt i alt vil jeg altså sige dette er en velskrevet men barsk bog som jeg kun kan anbefale at give en chance, og så håber jeg i vil synes lige så godt om den som jeg gjorde. 






Bogen er tilsendt af forlaget til anmeldelse og er blevet anmeldt efter egne meninger og holdninger til bogen. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar