tirsdag den 18. juli 2023

Anmeldereksemplar: Stav til sorg.

Sorg. 

Titel: Stav til Sorg. 

Forfatter: Eva Munk. 

Forlaget: Klippe. 

Udgivet: 21/04-2023.

Antal sider: 528.

Antal stjerner: 5/5. 

Bogen er modtaget af forfatteren, 
så mange tak til Eva Munk. 



Stav til Sorg. 

Jeg går i en millard stykker. Eksploderer som stjerner i atmosfæren. Forsvinder i et sort hul af tårer og snot. Mine knæ kollapser under mig. Det værker i kroppen, da jeg rammer jorden. Men jeg kan ikke gøre noget, end ikke røre mig. Er lammet af sorgen, der indhenter mig med katapultkraft.

Gustavs bedste ven Benjamin døde i en trafikulykke. Rasmus' far faldt om med hjertestop. Ofelias mor gik bort efter et længere sygdomsforløb. Sidsels mormor har svær demens og er på en måde allerede væk.

I august mødes de fire unge i en sorggruppe. Sammen skal de undersøge, hvad sorg egentlig er og gør ved en. Hvorfor kan sorgen være så svær at sætte ord på? Og hvordan får den så meget magt?




Det er ingen hemmelighed at jeg elsker Eva Munks bøger, og forfatterens evne til at skabe en medrivende handling, fuld af stærke følelser, som stort set alle på en måde vil kunne genkende og sætte sig ind i. Så da jeg hørte om denne bog her, vidste jeg uden tvivl, at den skulle læses.
"Stav til Sorg" er endnu en følelsesmæssig bog, som er spækket med en masse følelser og en medrivende handling, og endnu engang har forfatteren imponeret mig! 

Da jeg begyndte på bogen, havde jeg en del forventninger til den. Heldigvis kunne jeg hurtigt fornemme at den levede op til dem alle. 
Jeg blev hurtigt fanget, og utroligt rørt af vores fire hovedepersoners fortællinger, som hver især er rørende og hårde, men genkendelige og forståelige. 

Fire unge begynder i en sorggruppe. Her skal de sammen undersøge hvad sorg er, og hvad den gør ved en. 
Gustavs bedste ven døde i en trafikulykke. Rasmus far faldt om med hjertestop. Ofelias mor er gået bort efter et sygdomsforløb, og Sidsels mormor har svær demens, og forsvinder mere og mere fra hende. 
Hver især skal de bearbejde sorgen der kommer med tabene, men kan de gøre det alene?

Sorg er noget de fleste af os kan sætte os ind i, men alligevel kan det nogle gange være svært at sætte sig helt ind i, hvordan andre folk håndterer sorgen og påvirkes af den. 
Her i denne bog kommer vi utroligt tæt på fire unge, som hver især har mistet eller er på vej til at miste en som står dem nært, og jeg må sige, at mange af følelserne de kommer gennem er utroligt relaterbare og forståelige, men gav alligevel også et mere dybdegående indblik i sorgens processer. 
Generelt kommer vi jo tæt på dem alle, og vi ser hvordan de langsomt åbner sig overfor hinanden, hvilket er en virkelig smuk proces. Her lærer de hinanden og at sorgen er acceptabel og en del af livet, og at det samtidigt også er okay at støtte sig op af hinanden. 
Selve handlingen er smuk, og medrivende, og jeg slugte bogen på ingen tid. 
Vores fire karakterer er også utroligt relaterebare og spændende at følge. Det er fire utroligt forskellige individer, som finder trøst og hjælp i hinanden, og jeg må sige det var interessant at følge dem gennem den proces de skal gennem. 
Samtidig vil jeg også sige at hvis man ikke selv har oplevet tabet af en, eller sorg generelt, så vil jeg sige dette er en smuk bog som sætter en udefra ind i, hvordan det kan påvirke den der står tilbage og skal bearbejde sorgen. 

Sproget er let, kapitlerne er korte og handlingen medrivende, så endnu engang tog jeg mig selv i at flyve gennem handlingen på ingen tid. 
Endnu engang formår Eva Munk at skabe en bog med en handling og omgivelser som er utroligt nemme at forestille sig livagtigt, som var man selv med på sidelinjen. 
Samtidig er der også skabt et livagtigt og ægte persongalleri, hvor det er let at forestille sig alle bipersonerne, som ægte personer. Ikke en eneste virkede flad eller malplaceret for bogens handling, så det er endnu et stort plus. 
Så alt i alt er det en smuk bog, som jeg varmt kan anbefale til alle, som søger en følelsesmæssig bog som virkelig rør en under læsningen! 











Bogen er tilsendt af forfatteren til anmeldelse, og er blevet anmeldt efter egne meninger og holdninger til bogen. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar