torsdag den 27. juli 2023

Anmeldereksemplar: Tågespind #1. - Ellekongen.

Tågespind. 

Titel: Tågespind #1. - Ellekongen. 

Forfatter: Signe Fahl. 

Forlaget: Uglen & Ulven. 

Udgivet: 11/05-2023. (Genudgivelsen)

Antal sider: 428. 

Antal stjerner: 5/5. 

Bogen er modtaget af forlaget, 
så mange tak til dem! 


Ellekongen. 

Hans hænder lå på hendes hofter og førte hende gennem de vilde trin. I hans øjne glimtede lygtemændene. Et farligt ønske om at fortabe sig for evigt i de øjne fyldte hendes hoved. Men nedenunder hviskede en lille stemme næsten ikke hørligt: Pas på. Pas på.

I 1731 har en malkepige ikke meget at se frem til. Hverdagen dikteres af madmoder og årets gang på gården, og kun gamle Anes historier om trolddom og overtro fremmaner et glimt af eventyr.
Men en dag møder Karen Daniel i skoven, og snart må hun spørge sig selv, om Anes historier mon er mere end blot ammestuesnak …




Tilbage i 2017 udkom "Ellekongen" for første gang, og det var også der jeg først læste bogen. Nu 5-6 år senere er den blevet genudgivet i det smukkeste nye cover, og derfor skulle den da også genlæses en gang. Nu skulle tredje bog i serien også forhåbentligt snart udkomme, så jeg må jo være klar til den udkommer. 

Da jeg begyndte på genlæsningen af bogen her, tog det mig som sådan ikke lang tid at fordybe mig i det gammeldags univers som Signe Fahl så dygtigt beskriver i bogen. Det er trods alt mange år siden jeg læste den første bog, så mange af detaljerne var desværre lidt vage. Derfor fik jeg faktisk også muligheden for næsten at føle, at det var første gang jeg læste bogen. 

I 1731 møder vi Karen, en malkepige som ikke har meget at se frem til. Det er den samme rutine dag ind og dag ud. Det er kun Anes historier om trolddom, overtro og ellepiger som skaber den mindste smule eventyr i den ellers gå hverdag. 
Lige indtil hun en dag møder Daniel i skoven. 
Karen må nu indse at Anes historier vidst ikke kun er ammestuesnak. For hvem er Daniel egentlig? 

I løbet af bogen følger vi kun Karens synsvinkel, hvilket er virkelig fint, for det her er jo trods alt Karens fortælling og start på en magisk rejse, hvor hun kommer til at bryde den normale hverdag, og følge sine følelser. 
Karen er en skøn pige, og en jeg virkelig nød endnu engang at følge på sidelinjen. Hun er stadig den stædige og modige pige jeg husker fra første læsning. Hun er standhaftig, og står typisk ret godt fast når hun først beslutter sig for noget. Med det sagt er hun også ung, og menneskelig, og hun har sine små fejl, som til tider irritere en under læsningen. 
Selve handlingen er utroligt medrivende. Jeg elskede virkelig at fordybe mig i det gamle danske landskab, og de gammeldages omgivelser som blev beskrevet. 
Samtidig elskede jeg det mystiske der kommer med Ellekongen og de mange små historier som gamle Ane kom med undervejs. Det gjorde det hele lidt mere magisk og farverigt. 
Samtidig elskede jeg virkelig den her mystik som Daniel kommer med. Man ved jo godt at der er noget anderledes over ham, og han nok ikke helt er så menneskelig igen, men er man førstegangs læser, fanger man måske ikke helt alle de små hints undervejen i starten. 
Generelt vil jeg sige at forfatter Signe Fahl, virkelig har formået at gøre hele bogen medrivende og mystisk med sine detaljerede beskrivelser, som virkelig gør det hele mere livagtigt. 

Sproget er præget af en gammeldags tone, og der er da undervejs et par gammeldags ord som man ikke bruger i dag, med det sagt følte jeg det var nemt at følge med og fange hvad der skete. Samtidig føles sproget egentlig let og flydende når man først kommer i gang. 
I løbet af bogen møder vi en pæn håndfuld karakterer, og her vil jeg også rose forfatteren for at gøre hver og en detaljeret, fyldig og ægte. Jeg oplevede ikke på noget tidspunkt følelsen af at en karakter virkede flad eller uinteressant, og jeg glæder mig meget til at møde nogle af dem igen i næste bog!
Så alt i alt vil jeg sige, at dette stadig er en fantastisk serie, og jeg kan varmt anbefale andre at give den en chance! 













Bogen er tilsendt af forlaget til anmeldelse, og er blevet anmeldt efter egne meninger og holdninger til bogen. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar