mandag den 24. april 2023

Anmeldereksemplar: Spående vølve.

Vølve. 

Titel: Spående vølve. 

Forfatter: Malene Sølvsten. 

Forlag: Gyldendal. 

Udgivet: 01/02-2023. 

Antal sider: 277.

Antal stjerner: 5/5. 

Bogen er modtaget af forlaget,
så mange tak til dem! 




Spående vølve. 

Den synske Hejd må hutle sig igennem tilværelsen, og for at få mad nok til at forsørge sin lillebror, Gisle, spiller hun om penge og bruger sin synskhed til at slå modstanderne. 
Men på trods af sine evner, lykkes det hende ikke at redde lille Gisle fra at blive slået ihjel. 
Hejd bønfalder Frigg om hjælp til at genoplive ham, men gudinden nægter, så Hejd vender sig i stedet mod Odin. 
Og for at give ham kraft nok til, at han kan redde Gisle, må hun bruge sin synskhed til at fortælle Odins historie.  






"Spående vølve" er en bog jeg har været meget spændt på at læse, specielt fordi jeg virkelig er vild med forfatterens tidligere serie "Ravnenes Hvisken" som egentlig lidt foregår i samme univers, som denne. Denne bog foregår bare meget længere tilbage i tiden, og det gjorde mig virkelig nysgerrig. 
Så da jeg modtog bogen her, var jeg virkelig spændt på at læse den. 
Nu er den læst, og sikke en bog! Den var dog meget anderledes end først forventet, men på en positiv måde. 

Da jeg begyndte på bogen, gik det hurtigt op for mig, at bogen var anderledes end jeg først havde regnet med, men det gjorde intet, for jeg blev hurtigt fanget af skrivestilen og vores hovedperson Hejd. 
Hejd er en person vi kender fra den nordiske mytologi, og generelt fra forfatterens tidligere serie. Hun er den mægtige vølve som vi har hørt så meget om, og nu har vi altså fået hendes historie. 

Hejd hutler sig gennem tilværelsen, og gør alt for at kunne forsørge sin lillebror, Gisle. For at kunne det bruger hun sin synskhed til at slå sine modstandere. På trods af sine synske evner, formår hun ikke at redde sin bror fra døden. Hejd bønfalder Frigg om at genoplive ham, men gudinden nægter. Hejd vender sig dermed mod Odin. 
Odin er dog endnu ikke stærk nok, så Hejd må give ham kraft nok. 
Hejd begynder altså at fortælle Odins historie med sine synske evner. 

Jeg tror lidt jeg havde forventet en lidt mere flydende fortælling, da jeg gik i gang med bogen, men opbygningen er lidt anderledes, og bogen strækker sig over mange mange år. 
I løbet af bogen får vi 9 specielle kapitler, hvor Hejd fortæller Odins historie. De 9 myter om Odins opstandelse i den nordiske mytologi.
Her bruger hun sine evner til at gøre ham til en mægtig gud, som skal kunne hjælpe hende med sit mål om at genoplive Gisle. Det går dog langt fra som håbet... 
Jeg må sige, at Malene Sølvsten endnu engang virkelig har formået at gøre den nordiske mytologi medrivende og fascinerende. 
Der var ikke et tidspunkt hvor det blev kedeligt, eller uinteressant. Forfatteren formår at opbygge en medrivende fortælling, som bakker op om de 9 myter, så det bliver en fyldig fortælling om hvordan den mægtige gud Odin kom til, og hvordan Hejd blev den stærkeste vølve gennem tiden. 
Selve Hejds historie var spændende, men også en hjerteskærende fortælling om, hvor langt man nogle gange vil gå for dem man elsker. 
Vi får en fortælling om en ung pige, som går så langt som at skabe en mægtig gud, for at få sin elskede lillebror tilbage, for heller ikke at være alene. Jeg vil sige at Hejd er en jeg synes altid har virket interessant, når man har hørt om hende, så at få hendes historie her, har virkelig været interessant.
Generelt gav denne bog også bare lidt svar på nogle spørgsmål man måske kunne have fra "Ravnenes hvisken" når man bl.a. har hørt om hende og Ods forhold. 

Sproget er let og det ikke fordi der står voldsomt meget på siderne, så det sammen med den medrivende handling, så føles det som om siderne vender sig selv. Jeg selv fik også læst bogen henover små 24 timer, fordi jeg var så fanget af handlingen. 
Som altid har forfatteren brugt et detaljeret og rigt billedsprog, som gjorde det let for læseren at forestille sig alle de små detaljer. Jeg havde hvert fald utroligt let ved, at leve mig ind i handlingen og forestille mig alt fra omgivelserne til personerne. 
Samtidig har forfatteren også gjort et fantastisk arbejde med, at gøre sine karakterer fyldige og ægte. Hver og en vi mødte virkede interessante. Specielt blev jeg fanget af Lokes karakter, og Ods personlighed da vi først møder ham. Jeg nød at møde hver og en, også selvom jeg måske ikke var fan af deres personligheder, så gjorde de mig da nysgerrig. 
Så alt i alt vil jeg sige, at Malene Sølvsten endnu engang har skabt en medrivende og velskrevet fortælling om den nordiske mytologi, og jeg kan kun varmt anbefale bogen! 
Så håber jeg bare, at i vil nyde den ligeså meget som jeg gjorde. 












Bogen er tilsendt af forlaget til anmeldelse, og er blevet anmeldt efter egne meninger og holdninger til bogen. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar