onsdag den 20. januar 2021

Anmeldelse: Min mørke Vanessa.

Min mørke...

Titel: Min mørke Vanessa. 

Original titel: My Dark Vanessa. 

Forfatter: Kate Elisabeth Russell.

Udgivet på dansk ved: Lindhart & Ringhof. 

Udgivet på dansk den: 14/05-2020. 

Antal sider: 400. 

Antal stjerner: 5/5. 


Hvad er sandt, og hvad var løgn? 

2000. Vanessa Wye var 15 år, da hun indledte et forhold til sin lærer, Jacob Strane. Han var 42. Og det var et forhold baseret på kærlighed.

Sytten år senere anklages Strane for seksuelt overgreb af en anden tidligere elev. Vanessa er chokeret og har svært ved at tro på, at anklagen kan være sand; hun opfatter stadig Strane som sin første, store kærlighed

Men i takt med at flere oplysninger kommer frem, tvinges hun til at revurdere og gentænke sit eget forhold til Strane. Hvordan startede det? Hvem forførte hvem? Og hvor meget ville hun det selv? Samtidig er hun nødt til at genskrive historien om sig selv og overveje, om også hun er et offer?



"Min mørke Vanessa" var en bog jeg var meget spændt på at gå i gang med, men også lidt nervøs for. Jeg havde hørt meget om den, om hvor vild og ubehagelig den kunne være, men også at den var velskrevet og et mesterværk, og hvor må jeg give dem alle ret, dette er virkelig et mesterværk, som er medrivende og ubehagelig. 
Jeg vil med sikkerhed gerne læse mere fra denne forfatter en dag. 

Da jeg gik i gang med bogen her, blev jeg med det samme fanget af Vanessa og hendes tankegang og fortid, og jeg havde virkelig svært ved at lægge bogen fra mig, dog kunne jeg også godt fornemme at dette var en bog jeg blev nød til at tage over flere dage, for trods den ikke er tyk, er den detaljeret og ubehagelig. 
Vanessa er en forstyrret pige, og jeg havde virkelig svært ved at komme under huden på hende, men alligevel følte jeg også jeg kom virkelig tæt på hende, og hendes tankegang. 
Vanessa er nærmest afhængig af Strane, på et plan hvor jeg vil sige det var sindssygt og usundt. Hun tog altid tilbage til ham, og hun så aldrig det forkerte i det de lavede, eller han gjorde, hun så det som en kærlighedshistorie, at de var forelskede.. 
Igennem bogen får vi deres historie fra start til slut, vi får alle detaljerne, hvem der startede det, hvem der sluttede det, og alt hvad der skete imellem. Men det var forvirrende og rodet, og der blev stillet så mange spørgsmål undervejs, og når jeg troede jeg havde svarene, blev de tværet ud og erstattet med nye spørgsmål. 
Flere gange undervejs blev jeg faktisk i tvivl om hvem der tog første skridt, Strane eller Vanessa? Og flere gange blev jeg i tvivl om, om Strane manipulerede Vanessa, eller om det var omvendt.. Mange gange virkede det faktisk også som om at Vanessa slet ikke ville noget af alt det der skete, med hendes tanker og udtagelser, men andre gange virkede det også som om det var alt hun ville, at hun ikke ønskede andet. Det var utroligt forvirrende, men også interessant og medrivende, for jeg måtte bare vide mere, og jeg måtte vide hvordan det hele endte. 

Handlingen i denne bog er utroligt skræmmende, og jeg måtte flere gange lige lægge bogen fra mig et par minutter for at trække vejret og blive klar til mere. Flere gange tog jeg mig selv i at holde vejret i chok og forargelse over Stranes opførsel og fremgangsmåde, og jeg havde faktisk en knude af ubehag i maven gennem hele læsningen. 
Men trods bogen her er skræmmende og ubehagelig, er den også velskrevet, et rent mesterværk. Den fremviser noget så ubehageligt, men realistisk og trist. 
Sproget i bogen er meget tungt, men også let og forståeligt. Forfatteren virker ikke til at prøve og imponere læseren med spænding og energi i sproget, men køre meget samme tone og hårdhed igennem hele teksten, og formår alligevel at holde på mig igennem alle 400 sider, og det vil jeg sige er imponerende! Jeg var vild med det. 
Kate er utroligt god til at få læseren til at tænke og analysere alt der sker for Vanessa undervejs, jeg oplevede hvert fald at jeg tog mig selv i at sidde med en masse teorier under læsningen for hvad der skete og ville ske. 
Men Kate er også utroligt god til at beskrive og forklare, jeg sad aldrig med følelsen af ikke at kunne forestille eller forstå hvad der skete. Jeg er meget imponeret over at dette er forfatterens debut roman, og er spændt på hvad hun kommer med næste gang, hvis hun har planer om at udgive mere. 
Dette er altså en bog jeg er meget imponeret over, og kun kan anbefale, men også advare om er meget voldsom, og utroligt ubehagelig at læse, men alligevel medrivende og spændende. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar